Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü SAVAŞ “EXPO 2021 HATAY” hakkında Basın mensuplarını bilgilendirdi
Bir süredir “Medeniyetler Bahçesi” ana temasıyla hortikültürel Expo 2021 Hatay etkinliğini düzenlemek için yoğun çaba harcayan Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH), Covid19 salgınında yükselen ikinci dalga yüzünden etkinliği Aralık 2021 tarihine erteleme kararı aldı. AIPH dünyada, Türkiye’de ve Hatay’da salgının son aylarda olağanüstü şekilde yayılmasının neden olduğu sağlık koşullarını dikkate alarak, Expo 2021 Hatay’ın ileri bir tarihe ertelenmesi konusunda iki alternatif tarih önerdi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı, AIPH’in önerisini dikkate alarak bu uluslararası organizasyonun 10 Aralık 2021 – 30 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmesine karar verdi.
İki milyonun üzerinde ziyaretçi çekmesi beklenen Expo 2021 Hatay, Antakya ve İskenderun’da hazırlanan iki alanda misafirlerini ağırlayacak. Pandemiden sonra yapılacak ilk uluslararası etkinliklerden biri olan Expo 2021 Hatay bu tarih değişikliği sayesinde mümkün olan en yüksek standartlarda gerçekleştirilebilecek ve sonuçta Hatay çevresinde sürdürülebilir tarımsal kalkınmaya, şehrin yeşillenmesine ve yerel ekonominin canlanmasına katkı sağlayacak.
Değişiklik hakkında yorum yapan AIPH Genel Sekreteri Tim Briercliffe “Expo organizasyonunu üstlenen kentlerin, yurtiçi ve yurtdışından gelecek katılımcı ve ziyaretçilerin sağlık ve güvenliğine öncelik vermesi çok önemlidir.
Expo 2021 Hatay’ın Aralık 2021’e ertelenmesi kararı, pandeminin dünyanın her tarafında insan hayatını ciddi biçimde tehlikeye sokan büyük etkisi nedeniyle alındı. Bu ertelemenin hem Expo 2021 Hatay ziyaretçileri, hem ulusal ve uluslararası katılımcılar için daha güvenli bir Expo ortamı ve deneyimi sağlayacağına inanıyoruz.
Ayrıca uluslararası katılımcılar bahçelerini veya pavyonlarını hazırlamak ve daha etkin faaliyetler düzenlemek üzere Hatay’a gelmek için daha fazla zamana sahip olacaktır. Bahçecilik endüstrisi de dâhil olmak üzere, Expo’yu bölgenizi birçok yönden geliştirmek için kullanma şeklinizi takdir ediyoruz. AIPH olarak sizleri elimizden gelen her şekilde desteklemekten ve Expo’nuzu büyük bir başarıya dönüştürmek için sizinle birlikte çalışmaktan mutluluk duyacağız.” ifadelerinde bulundu.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “23 Nisan 2021’de Expo 2021 Hatay’ı organize etmek için var gücümüzle çalışırken, Covid-19 salgını şehrimiz dâhil tüm dünyada normal yaşamı ciddi şekilde etkiledi. Biz bu erteleme kararını bir fırsata dönüştürmek ve 10 Aralık 2021’e kadar olan zamanı Expo 2021 Hatay’ın çok daha başarılı olması için değerlendireceğiz. Bu süreçteki verimli iş birliği ve yardımları için AIPH Yönetim Kurulu’na teşekkür ediyoruz.
Expo Hatay 2021’in Aralık 2021’e ertelenmesi anlaşması, Hataylıların yanı sıra Expo’nun ağırlayacağı çok sayıda ziyaretçi ve katılımcının Antakya ve İskenderun’daki Expo alanlarında bölgenin ilk önemli uluslararası etkinliğinden güvenli ve emniyetli bir şekilde keyif alacaklarından emin olabileceği anlamına gelmektedir.
Expo 2021 Hatay’ın açılış öncesi ve sonrasında hem Antakya hem de İskenderun alanlarında bir dizi heyecan verici Expo ile ilgili etkinlikler düzenleyeceğiz ve Hatay’ı bir festivaller şehrine dönüştüreceğiz.
Başta sanatsal, kültürel, gastronomi, gençlik ve çocuk etkinlikleri olmak üzere, fuar, seminer ve konferansları Hatay’ın hayatında kalıcı hale getireceğiz. Bu sayede ziyaretçilerimize Hatay’ın güzelliğini keşfetmek ve tekrar tekrar ziyaret etmek için fırsat yaratacağız. Sonuç olarak, güzel ve unutulmaz bir Expo’ya ev sahipliği yapmak için 10 Aralık 2021 tarihini dört gözle bekliyoruz.” dedi.
AIPH onaylı uluslararası hortikültür Expoları, sağlıklı yaşam tarzları, yeşil şehirler, sürdürülebilir yaşam, eğitim ve yenilik ile ilgili önemli konuları ele alan ülkeler arasında iş birliğini ve bilgi paylaşımını teşvik eder.
Expo 2021 Hatay altı ay sürecek. Ulusal ve uluslararası şehirleri, kooperatifleri, üniversiteleri, özel şirketleri, sivil toplum kuruluşlarını içeren Resmi ve Özel Katılımcılar, daha iyi bir gelecek için “Sürdürülebilir Kalkınma ve Organik Tarım”, “İyi Bir Hayat İçin İyi Gıda”, “Sağlık İçin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler”, “Kültürel Kardeşlikte Kreatif Yollar” alt temaları kapsamında bahçe ve pavilyonlarını hazırlayacaklar.
Covid-19 pandemisinin etkisiyle geçen yıl Tokyo Olimpiyatları ve Dubai EXPO bir yıl sonraya ertelenmişti. Bu yıla ertelenen Tokyo Olimpiyatları’nın seyircisiz oynanma ihtimali gündemde. Katar’da düzenlenecek olan Expo 2021 Doha etkinliği de yine Covid 19 salgını yüzünden 2023 yılına ertelenmişti.
Hatay, insanlığın en eski ilk yerleşim yerlerinden biridir, geçmişten günümüze farklı kültürlerin ve farklı inançların bir arada yaşadığı, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti, Türkiye’nin Ortadoğu’ya, Ortadoğu’nun da Anadolu’ya, Akdeniz’e ve Avrupa’ya açılan önemli kapısıdır. İnsanların yaşadığı coğrafya bölgenin ekonomik yaşam biçimini belirlemektedir. İşte bu doğrultuda Eski yerleşim yeri olan Hatay, ipek yolunun Akdeniz’e açılan en önemli kapısıdır. Avrupa’yı, Asya’yı ve Afrika’yı birbirine bağlayan köprü işlevi gören güvenli bir limandır.
Hatay’ın Amanos dağları zengin bitki örtüsünden dolayı Tıbbi & Aromatik bitki yetiştiriciliğinde önemli yol almış ve sektörel bazda ciddi oranda ilerleme kaydetmiştir. Tüm bu özelliklerimizi halka tanıtarak gelecek nesillere yaşanabilir, temiz bir çevre bırakmak, ‘’sağlıklı yaşam için doğal bir çevre, çevre için yaşam ‘’ bilincinin oluşması bu projeyle daha da farkındalık yaratarak ivme kazanacaktır.
Hatay’ın köklü bir tarihe sahip olması ve birçok medeniyetin burada yaşamış olması bu tarih zenginliğimizi ve medeniyetlerimizin ayak izlerini göstermek, bu uygarlıklara ait kalıntıların bir hazine olduğunu ve bu hazinenin kamuoyu ile paylaşılması gerektiği bölge açısından önem taşımaktadır. Bu doğrultuda Expo 2021 Hatay, böyle bir hedef için büyük bir fırsat olacaktır.
Hatay’ın Amanos dağlarında 800 adet tıbbi ve aromatik bitki yetişmektedir. İnsan hayatının her dönemindeki sağlık ihtiyacına hizmet edebilecek, bu zenginliğimizi tedavi edici bilim metotlarına dönüştürebiliriz. Hatay’ın Tıbbi ve Aromatik Bitki Çeşitliğinin Artırılması ve Bölgedeki Medikal Tıbbi ve Eko-Turizm Endüstrisinin Geliştirilmesiyle, Expo 2021 Hatay’ın geleceğe yönelik hedefleri arasında bitkiler aracılığıyla Hatay’ı dünyanın en iyi Hortikültür Terapi, Şifa ve Güçlendirme Rehabilitasyon Merkezi haline dönüştüreceğiz.
Hatay bölgesinde yetişen zengin bitki çeşitliliğini, bitki müzesini ve yörede yetişebilen diğer bitki çeşitlerini yapılan araştırmalarda en üst seviyede kullanılmasını sağlamak; bu bitki çeşitliğini eğitim amacıyla yorumlamak ve kullanıcılar tarafından erişilebilir kılınmasını yönetmek ve geliştirmek için Botanik Bahçesinin Oluşturulması gerekmektedir.
Verimli Toprakları ile Yaş Sebze ve Meyve İhracatının Merkezi; Türkiye’nin tarımsal değeri yüksek önemli ovalarından biri olan Amik Ovası´na sahiptir,2016 yılında Türkiye’nin toplam yaş sebze ve meyve ihracatının % 25’lik kısmının Hatay’da gerçekleşmektedir.
Barış, Kardeşlik ve Hoşgörü Kenti; İnanç Turizminin Önemli Destinasyonlarından Biri; Kültür ve Turizmin Marka Kenti; Verimli Toprakları ile Yaş Sebze ve Meyve İhracatının Merkezi; Sanayi ve Ticarette Önemli Bir Merkez; Biyolojik Çeşitlilik ve Amanoslar; gibi alanlarda EXPO ulusal ve uluslararası anlamda önemli yer edinmiş bir ilimiz olan Hatay insanlara, halka, toplumlara önemli katkı sağlayacaktır.
EXPO 2021 HATAY’A NE KAZANDIRACAK?
EXPO 2021 Hatay şehre kalıcı bir miras bırakırken, kent turizmine uzun vadeli katkı sağlayacaktır ve kent topyekûn bir kalkınma hamlesine girecektir.
EXPO 2021 Hatay diğer botanik EXPO’larda olduğu gibi bulunduğu kenti yeşil bir marka haline getirme fırsatı sunacaktır.
Bu sayede kentin;
Kent kalkınma stratejisi belirlenecek
Uluslararası tanınırlığı artacak
İmajı yükselecek
Turizm ve kültür endüstrisi desteklenecek
Çevre ve sürdürülebilirlik konularında farkındalığı artacak
Kent halkının yaşam kalitesi yükselecek
Altyapı ve erişilebilirliği iyileşecek
Geçici ve kalıcı istihdamı artacaktır.
EXPO alanları, EXPO sonrasında da kente ve halka hizmet vermeye devam ederek, ziyaret edilmekte, çevre, botanik ve organik tarım gibi disiplinlerde uluslararası bir merkez olma niteliği kazanmakta olup ayrıca kültür turizmi bakımından şehir ve ülkeye kalıcı bir değer sağlamaktadır. Bu doğrultuda EXPO alanının genelinde gençlerin doğayı tanımalarına ve benimsemelerine imkân sağlayacak etkinlikler planlanmıştır. Hatay’ın Amanos dağları zengin bitki örtüsünden dolayı Tıbbi & Aromatik bitki yetiştiriciliğine, zeytin, zeytinyağı ve defne sabunu gibi doğal yaşam araçlarının üretimine imkân vermektedir. Tüm bu özelliklerimizi halka tanıtarak gelecek nesillere yaşanabilir, temiz bir çevre bırakmak, ‘’sağlıklı yaşam için doğal bir çevre, çevre için yaşam ‘’ bilincinin oluşmasını sağlamak bu projenin hedefleri arasındadır. Kentimizin yüzyıllarca Orta Asya, Hindistan ve Çin’e giden İpekyolu üzerinde bulunması ve bugün bile bölgenin petrol ve gaz ürünlerinin akidenize çıkarılabilecek dünyanın en stratejik bölgesi olması büyük bir merak uyandırmış ve bizim EXPO’yu almamızı sağlamıştır.
Tarihsel, kültürel ve Bitkisel (3500 bitki türü, 800 tıbbı&aromatik bitki, 300 endemik bitki) değerlerimizi yeniden dünya insanlarının ortak malı olarak gün ışığına çıkartmak istiyoruz. Kentimizi Marka yapmak ve dünyaya tanıtmak istiyoruz. Antik kent Hatay’da tolerans ve hoşgörü ile binlerce yıldır süregelen birlikte yaşama isteği ve sevincini yanı başımızdaki kanlı savaşlara rağmen bütün dünyaya göstermek istiyoruz. Hatay’ın tarihini, kültürünü, eşsiz tabiat dokusunu ve mistik havasını aynı zamanda 600’ü aşkın yemek çeşidi ile gastronomi tarafını turizm ile birleştirerek dünyaya tanıtmak istiyoruz.
EMNİYET HABER- HATAY / Turan ARICIOĞULLARI